Submenu

Connect@Heart: samen beslissen voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden en cardiometabole

Robin van Tilborg 31-08-2023
3001 keer bekeken 0 reacties

In de regio van Rijn & Duin gaan verschillende organisaties samenwerken aan het project ‘Hart voor Verbinden’. Patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden en cardiometabole ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes beslissen in dit project samen met hun zorgverleners over hun zorg

Zorgverlener is verantwoordelijk voor het geven van de informatie

In 2021 had 24,5% van de Nederlandse bevolking onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden voor beslissingen over de eigen gezondheid en zorg. Een groot deel van deze groep bestaat uit mensen met cardiometabole ziekten. Alle patiënten willen goede zorg en begrijpelijke informatie ontvangen. Patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden willen dit ook, maar dan zonder zich gestigmatiseerd te voelen in de praktijk. Om patiënten goed en respectvol te behandelen is het van belang dat de zorgverlener de verantwoordelijkheid voor het geven van goede informatie bij zichzelf legt. Dat kan door terug te vragen of  de informatie goed is uitgelegd. Het doel is om mensen met verschillende niveaus van gezondheidsvaardigheden actief te betrekken bij hun gezondheid. Dit wordt bereikt door meer aandacht voor medische informatie en het gebruik van wearables, zoals digitale weegschalen en bloeddrukmeters.

Hart voor Verbinden implementeert daarvoor 4 wetenschappelijk bewezen interventies. Dit gebeurt in samenwerking met 18 huisartsenpraktijken, 4 eerstelijns apotheken en 1 ziekenhuis. Het gaat om de volgende zorgactiviteiten:

  1. Het gebruik van de terugvraagmethode in apotheken om na te gaan of zorgverleners patiënten begrijpelijk informeren over hun medicijngebruik.
  2. Het gebruik van wearables door patiënten. Zo kunnen zij zelf metingen verrichten, bijvoorbeeld hun bloeddruk en gewicht.
  3. Patiënten informeren over gezonde leefstijl.
  4. Het bevorderen van therapietrouw door begrijpelijke etiketten.

Uitkomstinformatie wordt uitgewisseld tussen zorgverleners en patiënten

Tijdens het project worden alle zorgverleners in de regio ondersteund met scholing over deze onderwerpen. Uitkomstinformatie wordt uitgewisseld tussen zorgverleners en patiënten en ervaringen worden gedeeld vanuit een bestaand regionaal platform dat wordt opgeschaald.

Het project Hart voor Verbinden streeft naar een beter begrip van het gebruik van geneesmiddelen, verbeterde therapietrouw en een gezondere leefstijl voor alle patiënten. Met persoonsgerichte communicatie en advies op basis van uitkomstinformatie willen we bewezen effectieve cardiometabole behandelingen, zoals medicatie en leefstijlinterventies, optimaliseren voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden en hun naasten.

De samenwerkende organisaties in dit project zijn Coöperatie Rijn en Duin, Nationaal eHealth Living Lab (NeLL), LUMC, Pharos, Stichting Health Base, Nivel, Zorgbelang en Zorg&Zekerheid.

Vragen?

Heb je vragen over dit project? Stuur een e-mail naar Tobias Bonten (t.n.bonten@lumc.nl).

Link

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen