Submenu

Keuzehulp PROSPECT berekent individuele kans op bijwerkingen prostaatkanker

Wilmke Boersma 20-12-2022
775 keer bekeken 0 reacties

PROSPECT is een keuzehulp voor patiënten met prostaatkanker, gemaakt door Zuyd Hogeschool en Maastro Clinic. De keuzehulp helpt patiënten om met voldoende informatie een beslissing te nemen over hun behandeling. Het berekenen van de kans op bijwerkingen gebeurt met de uitkomstinformatie.

PROSPECT geeft informatie over de behandelmogelijkheden, zoals: actief volgen, een operatie en bestraling van buitenaf of van binnenuit. Ook schat PROSPECT de persoonlijke kansen in voor het optreden van bijvoorbeeld plasproblemen of erectieproblemen.

Doel

Doel van het project: het ontwikkelen van een gepersonaliseerde keuzehulp voor patiënten met de diagnose prostaatkanker. Daarvoor is een bestaande keuzehulp verrijkt met voorspellingsmodellen die de kans op bijwerkingen weergeven op basis van persoons- en tumorkenmerken. De gepersonaliseerde informatie uit de keuzehulp ondersteunt patiënten en zorgverleners bij het maken van beslissingen op basis van voldoende informatie.

Resultaat

In het project is gebruikgemaakt van de dataset Prostaatkanker Zorg In Beeld (ProZIB) van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De bestaande voorspellingsmodellen gebruiken variabelen die vóór de behandeling nog niet bekend zijn. Samen met de urologen van de zorginstellingen uit het consortium zijn er daarom twee nieuwe voorspellingsmodellen ontwikkeld en gevalideerd. Die zijn bruikbaar voor 1 en 2 jaar na diagnose en blijken voldoende toepasbaar en betrouwbaar om in de keuzehulp in te bouwen. Het gaat hierbij om ongewild urineverlies en erectieproblemen. Voor darmproblemen, zoals diarree, blijkt het niet mogelijk met de beschikbare dataset een voldoende betrouwbaar model te bouwen.

De keuzehulp is nu klaar voor invoering bij het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) en Maastricht UMC+ (MUMC+). De samenwerking met PATIENT+ moet opschaling en onderhoud garanderen op langere termijn.

Berekening kans op bijwerkingen

PROSPECT is de eerste Nederlandse keuzehulp die uitkomstinformatie gebruikt om de kans op bijwerkingen te berekenen. Berekening van de kansen gebeurt op basis van persoonlijke kenmerken van patiënten en sluiten hiermee aan bij hun specifieke situatie. Inzet van de keuzehulp kan nog niet in de praktijk, omdat CE-markering vereist is.

Belemmeringen

  • De toevoeging van een voorspelmodel (kunstmatige intelligentie) aan een keuzehulp is een vorm van beslissingsondersteuning waarin patiënten en zorgverleners vertrouwen moeten ontwikkelen. Dat gaat niet vanzelf en met goede voorlichting alleen kom je er niet.
  • Het integreren van een keuzehulp in het zorgpad en het gebruik ervan invoeren is teamwork en dat vraagt, zeker in het begin, extra tijd.
  • Een CE-markering is voorwaardelijk voor een keuzehulp met een voorspelmodel. Het aanvraagproces is langdurig en kostbaar en kan opschaling belemmeren.

Tips

  • Pas Design Thinking toe bij het ontwerpproces en hou daarbij de eindgebruiker voortdurend scherp voor ogen.
  • Betrek ook professionals uit andere domeinen, bijvoorbeeld  communicatiespecialisten. Dat levert verfrissende inzichten op!  

Samenwerking

  • Zuyd Hogeschool
  • Maastro Clinic
  • Antoni van Leeuwenhoek
  • Maastricht UMC+
  • PATIENT+
  • Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
  • Nederlands Kanker Instituut
  • Radboud UMC 
  • Zuyderland MC
  • Patiënt- en wetenschappelijke verengingen 

Ervaringsverhaal

Lees ook het ervaringsverhaal van dit project: Geen spijt meer van keuze behandeling prostaatkanker.

Links

"Taking shared decision making for prostate cancer to the next level: Requirements for a Dutch treatment decision aid with personalized risks on side effects"

Vragen?

Heb je vragen over de PROSPECT keuzehulp van Zuyd Hogeschool? Renée Verwey is te bereiken via e-mail.

Praktijkvoorbeeld insturen

Heb jij een interessant praktijkvoorbeeld in jouw organisatie? Wil je dat praktijkvoorbeeld op dit platform terugzien? Stuur dan je praktijkvoorbeeld in!

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen