Inspiratiebijeenkomsten gezondheidsverschillen en gezondheidsvaardigheden

13-12-2021
1228 keer bekeken 0 reacties

Het programma Uitkomstgerichte Zorg organiseert samen met Pharos inspiratiebijeenkomsten voor ziekenhuizen/klinieken over gezondheidsverschillen en gezondheidsvaardigheden, en wat je als ziekenhuis/kliniek kunt aanpakken. Na een inspiratiebijeenkomst zijn er 2 terugkomdagen. Lees meer & meld je aan!

Minder goede uitkomsten van zorg

Vinden we het acceptabel dat een deel van de Nederlandse bevolking minder goede uitkomsten van zorg heeft? Wat kan een ziekenhuis/kliniek doen aan de kloof in levensverwachting (6,3 jaar voor mannen en 3,9 jaar voor vrouwen) en aantal levensjaren in goede gezondheid (14 jaar) tussen hoger en lager opgeleiden?

Brede aanpak

Het aanpakken van deze verschillen is niet iets wat ziekenhuizen/klinieken alleen kunnen, die aanpak moet veel breder zijn. Maar ziekenhuizen/klinieken kunnen wel bijdragen aan het verkleinen van de verschillen door ervoor te zorgen dat de geboden zorg aansluit bij iedere patiënt.

Deelproject

Dit deelproject van het programma Uitkomstgerichte Zorg ondersteunt ziekenhuizen/klinieken om toegankelijk te zijn voor iedereen, door de focus te leggen op gezondheidsvaardigheden in en rondom de spreekkamer.

Beperkte gezondheidsvaardigheden

Tenminste één derde van de Nederlanders vindt moeilijk zijn of haar weg in de zorg. Deze groep heeft beperkte gezondheidsvaardigheden: Gezondheidsvaardigheden zijn de vaardigheden van mensen om informatie over gezondheid te verkrijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken bij het nemen van gezondheidsgerelateerde beslissingen (Rademakers, 2014).

Wat bieden we?

Op 4 momenten in 2021 en 2022 kun je starten met een blok van 3 bijeenkomsten. Na een inspiratiesessie ga je in eigen huis aan de slag en doe je verslag op 1 van de 2 terugkombijeenkomsten. De inspiratiebijeenkomst faciliteert de ziekenhuizen/klinieken om het korte project uit te voeren, o.a. met een menukaart en een stappenplan voor inbedding.

Gratis hulplijn & toolkit

Deelnemende ziekenhuizen/klinieken kunnen eenmalig gratis gebruikmaken van de Hulplijn door Pharos. Overige ziekenhuizen/klinieken kunnen ook gebruikmaken van de adviezen van Pharos, maar dan via de reguliere werkwijze van Pharos, buiten dit project.
De toolkit is sinds oktober 2021 voor iedereen vrijblijvend en gratis te gebruiken.

Wat vragen we?

De vertegenwoordigers van elk deelnemend ziekenhuis/kliniek gaan na de inspiratiebijeenkomst aan de slag met een kort project in eigen huis. Dit wordt gepresenteerd en besproken op de 2 terugkomdagen. Deelnemers kunnen een eigen kort project bedenken, maar we bieden ook voorbeeldprojecten aan. Deelnemen aan de inspiratiebijeenkomst is niet vrijblijvend: je committeert je aan een kort project binnen je eigen huis en aan de terugkomdagen.

De deelnemers aan de inspiratiebijeenkomsten wordt gevraagd ook aan het begin en eind van het traject te vragen naar de patiëntervaringen. Dit is geen verplicht onderdeel, maar laat wel zien wat het effect van de inspanningen is op de mensen waar we het voor doen: patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Praktische informatie

Elke sessie duurt 3 uur en wordt gepland aan het einde van de middag, van 14.00 tot 17.00 uur.

Aanmelden

Meld je aan via de website van Pharos.

Vragen?

Neem contact op met:

Afbeeldingen

Cookie-instellingen