Submenu

Eerste stappen gezet naar generieke PROM!

15-02-2022
2404 keer bekeken 0 reacties

De HLA-partijen in het Programma Uitkomstgerichte Zorg hebben een kernset generieke PROMs vastgesteld om het patiëntenperspectief van de geleverde zorg eenduidig te kunnen meten. Deze kernset is vandaag gepresenteerd op de Landelijke conferentie Generieke PROMs.

Belang

Het is belangrijk om naast medische uitkomsten ook te meten hoe patiënten de uitkomst van de behandeling hebben ervaren. Op die manier kunnen zorgprofessional en patiënt samen goede keuzes over zorg maken.

Registratielast

In de afgelopen jaren zijn vele verschillende Patient Reported Outcome Measures (PROMs) of vragenlijsten ontwikkeld om te meten hoe de patiënt de behandeluitkomst heeft ervaren. Met als gevolg een grote registratielast voor patiënt en zorgprofessional, en onnodige extra kosten voor implementatie van al deze vragenlijsten.

PROMs vergelijken

Bovendien kun je de uitkomsten uit de vele PROMs niet met elkaar vergelijken. Hierdoor zijn ze onvoldoende inzetbaar om kennis op te doen over de gevolgen van ziekte en behandeling van specifieke patiëntengroepen. Kennis die nodig is om patiënten beter te informeren en de zorg te verbeteren.

Generiek voor alle patiënten

Een landelijke set generieke PROMs die je kunt inzetten bij alle patiënten, kan hierin uitkomst bieden. De eerste stappen hiertoe hebben de HLA-partijen gezet met de vaststelling van een kernset van 8 domeinen. Deze 8 domeinen zijn van toepassing op alle patiënten. Dit zijn:

 1. Kwaliteit van leven   
 2. Ervaren gezondheid 
 3. Fysiek functioneren
 4. Sociaal functioneren/participatie    
 5. Angst
 6. Depressie      
 7. Vermoeidheid
 8. Pijn    

Eenduidig meten

Om deze domeinen te meten, is een beperkte set vragenlijsten geselecteerd om op eenduidige wijze patiëntgerapporteerde uitkomsten te meten. Deze set aan vragenlijsten is zo gekozen dat je de uitkomsten kunt vergelijken over specialismen en patiëntengroepen heen. De set kan waar nodig worden aangevuld met aandoeningsspecifieke PROMs.

Voordelen

 • De registratielast bij patiënten en zorgprofessionals is minimaal.
 • Minder kosten en administratieve lasten voor ziekenhuizen.
 • Deze patiëntgerapporteerde uitkomsten dragen bij aan het goede gesprek in de spreekkamer en het leren en verbeteren van zorg.

Lees het rapport

Handreiking generieke PROMs

Ook is tijdens de conferentie de Handreiking generieke PROMs gepresenteerd. Deze biedt ondersteuning bij het gebruik van generieke PROMs. De handreiking geeft informatie over het waarom, wat en hoe van de set generieke uitkomsten (PROs) en vragenlijsten (PROMs.)

Lees alles over de Handreiking generieke PROMs.

Ondersteuning nodig?

Heb je ondersteuning nodig bij de implementatie van uitkomstgerichte zorg binnen je organisatie? Maak kosteloos gebruik van onze coaches en ambassadeurs

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen