Submenu

Nieuw: toolkit samen beslissen voor bijeenkomsten met patiënten en naasten

01-02-2022
2076 keer bekeken 0 reacties

Ziekenhuizen, klinieken of patiëntenorganisaties die met patiënten in gesprek willen over samen beslissen, hoeven niet verder te zoeken. Het Programma Uitkomstgerichte Zorg heeft een toolkit samen beslissen ontwikkeld voor bijeenkomsten met patiënten (en naasten) van 18 jaar en ouder.

Delen van informatie en ervaringen

De instrumenten in de toolkit zijn gericht op het delen van informatie en ervaringen. Maaike Schuurman, belangenbehartiger Borstkankervereniging Nederland, probeerde de toolkit uit: “Dit betekent dat we niet meer hoeven te investeren in materialen en werkvormen en toch goede bijeenkomsten over samen beslissen kunnen organiseren voor mensen die te maken hebben met borstkanker.”

Producten toolkit

De toolkit bestaat uit 5 producten. Daarmee kan een volledige bijeenkomst georganiseerd worden, maar organisaties kunnen ook delen gebruiken in een bestaande bijeenkomst. Projectleider Evelien Janssen van Patiëntenfederatie Nederland heeft hieraan gewerkt in samenwerking met een klankbordgroep van patiëntenorganisaties, ziekenhuizen en klinieken. Zij zegt: “Patiënten melden zich misschien niet zo snel aan voor een bijeenkomst over samen beslissen. Daarom raden we aan om de toolkit in te zetten bij bestaande of bredere bijeenkomsten, zoals een informatiebijeenkomst over een aandoening. De toolkit geeft tips om te specificeren naar de doelgroep van de bijeenkomst.”

Waardevol

Ook Elke Vermeulen en Mieke Klerkx-Harkema van Bernhoven gebruikten de toolkit al bij een bijeenkomst: “De patiënten vinden het waardevol hun persoonlijke verhalen te delen en met elkaar na te denken over de eigen rol in samen beslissen.”

Evelien Janssen: “De gebruikers vinden het inzetten van de toolkit of delen daarvan waardevol, makkelijk en tijdbesparend. We hopen daarom dat dit instrument veel gebruikt gaat worden. En roepen ziekenhuizen, klinieken en patiëntenorganisaties op hem te gebruiken en anderen erover te informeren.”

Toolkit

De Toolkit Samen beslissen bijeenkomsten is geschikt voor fysieke en digitale bijeenkomsten en geeft inspiratie en handvatten om direct aan de slag te gaan. Hij is geproduceerd door Q-Academie in opdracht van het Programma Uitkomstgerichte Zorg.

Meer weten?

Bekijk de toolkit, download de producten, of neem contact op met Karin van Beek.

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen