Submenu

Waardegedreven zorg mist passende financiële prikkels

21-12-2021
1419 keer bekeken 0 reacties

Daniëlle Cattel van Erasmus School of Health Policy and Management onderzoekt in haar proefschrift alternatieve bekostigingsmodellen om waarde in de zorg te stimuleren. Haar onderzoek laat zien dat het essentieel is om financiële prikkels voor zowel verzekerden als zorgaanbieders te hervormen.

Gebeurt dat niet, dan riskeer je ongewenst gedrag met onder andere onnodige zorg tot gevolg.

Hervormen financiële prikkels

Een essentieel onderdeel van waardegedreven zorg, is het hervormen van de financiële prikkels voor verzekerden en zorgaanbieders. Onderzoek laat zien dat huidige prikkels niet goed werken, terwijl duidelijk is dat mensen sterk kunnen reageren op financiële prikkels. Toch is weinig bekend over hoe alternatieve financiële prikkels er idealiter uit zouden moeten zien.

Proefschrift

In haar proefschrift geeft Cattel inzicht in vormgeving van alternatieve, waardegedreven financiële prikkels en in de bijbehorende afwegingen. Uit het onderzoek komt naar voren dat het huidige eigen risico niet uitnodigt tot kostenbewust gedrag voor verzekerden met hoge verwachte zorgkosten, zoals chronisch zieken. Het eigen risico zou slimmer kunnen worden vormgegeven, bijvoorbeeld door het eigen risico te koppelen aan de verwachte zorgkosten van de verzekerde. 

Lees het volledige artikel op de website van de Erasmus universiteit.

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen