Submenu

Oncotype gentest bij borstkanker in basispakket: chemotherapie niet altijd nodig

19-08-2021
1325 keer bekeken 0 reacties

Het Zorginstituut heeft besloten dat de genexpressietest Oncotype kan worden opgenomen in het basispakket. De test is bedoeld voor vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium, om samen met de arts te bepalen of behandeling met chemotherapie zinvol is.

De patiënt kan op basis van de testuitslag samen met de arts afwegen om geen chemotherapie in te zetten en daarmee de bekende en ingrijpende bijwerkingen te voorkomen. 

Chemotherapie na borstoperatie

Vaak wordt na een borstoperatie ook chemotherapie gegeven, om uitgroei van nog niet aantoonbaar aanwezige tumoren te voorkomen. Bij twijfel of deze aanvullende chemotherapie zinvol is, kan een genexpressietest uitkomst bieden. De test voorspelt op basis van een genenprofiel wat het risico is dat een patiënt uitzaaiingen ontwikkelt. Bij een groot risico op uitzaaiingen zal de arts aanvullende chemotherapie adviseren. Als chemotherapie niet per se de beste optie is, omdat het risico op uitzaaiingen klein is, kunnen de arts en patiënt samen beslissen om geen chemotherapie te doen. Dit voorkomt voor patiënten ook de last van bijwerkingen op korte en langere termijn. 

Lees meer op de website van het Zorginstituut.

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen