Submenu

Werken aan landelijke sets voor uitkomstinformatie

22-04-2021
1186 keer bekeken 0 reacties

In april 2021 starten we met landelijke sets voor uitkomstinformatie voor 8 volgende aandoeningen. We hopen de uitkomsten te kunnen gebruiken om gericht de kwaliteit van zorg te verbeteren voor deze aandoeningen.

Ziekenhuizen verzamelen data, artsen registreren klinische data en patiënten leveren via vragenlijsten hun uitkomsten aan, zoals de patient reported outcome measures (PROM). Deze data wordt niet overal op dezelfde wijze verzameld. Daardoor is informatie landelijk niet te vergelijken en kunnen we uitkomsten niet gebruiken om gericht de kwaliteit van zorg te verbeteren. Deze uitkomsten worden daardoor ook onvoldoende benut in het beslisproces van de dokter en patiënt.

Geschikte aanpak

Voor 4 aandoeningen is een geschikte aanpak ontwikkeld die ook op de andere aandoeningen kan worden toegepast. De 4 aandoeningen zijn:

 1. alvleesklierkanker
 2. chronische nierschade
 3. knie-artrose
 4. de chronische darmziekte IBD

In april 2021 starten we met landelijke sets voor uitkomstinformatie voor de volgende aandoeningen:

 • heupartroom
 • mammacarcinoom
 • prostaatcarcinoom
 • cataract
 • AAA
 • schisis
 • heupfractuur
 • niercarcinoom

Per aandoening leggen we vast welke uitkomsten er precies moeten worden gemeten (uitkomstensets). Denk aan factoren zoals medische aspecten, maar ook de vraag hoe het leven van een patiënt eruitziet na een behandeling. Sommige van die aspecten zijn op alle patiënten van toepassing, los van de aandoening waarvoor ze worden behandeld. Hiervoor worden landelijke vragenlijsten voor patiënten vastgesteld, ook wel generieke PROMs genoemd: patient reported outcome measures (door patiënt gerapporteerde uitkomsten).

Ambitie

De ambitie van het programma is om voor 50% van de ziektelast afspraken te maken over welke uitkomstinformatie we landelijk verzamelen. De Federatie Medisch Specialisten trekt dit thema binnen het Programma Uitkomstgerichte Zorg.

Lees meer over Inzicht in uitkomsten.

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen