Workshops - werkbijeenkomst Samen Beslissen - 29 juni 2023

Op donderdagmiddag 29 juni organiseren de Federatie Medisch Specialisten, de NFU en V&VN vanuit het programma Uitkomstgerichte Zorg (UZ) de landelijke bijeenkomst Samen Beslissen – Zo doe je dat! Deze werkbijeenkomst is hét platform om kennis en ervaringen uit te wisselen over alle aspecten van samen beslissen en om jouw professionele kennis te verbreden en te leren toepassen in de praktijk. Beslis mee, stel jouw vragen over samen beslissen aan de experts en kom kennis en inspiratie opdoen bij de plenaire sessies, workshops en op het Samen Beslissen-plein!

Bekijk het volledige programma.

Hieronder vind je de workshop. Klik op het plusje om de informatie te lezen.

Het trainen van zorgprofessionals is een must om de toepassing van samen beslissen in de praktijk te bevorderen. De uitdaging is om trainingsvorm te vinden die effectief is in het versterken van het gedrag op dat moment voor die zorgprofessional(s). Daarbij is de beoogde gedragsverandering duurzamer als wordt aangesloten op de intrinsieke motivatie van professionals. De opbrengst van de workshop is dat je een beter idee krijgt van de wijze waarop je met het kiezen en opzetten van een training(saanbod) aan de slag wilt. Of als je hiermee begonnen bent, dat je kunt toetsen of je op de goede weg zit.      

Haske van Veenendaal, adviseur kwaliteit en samen beslissen bij ZonMw en trainer, onderzoeker School voor Samen Beslissen

Vanuit programma Uitkomstgerichte zorg zijn praktische tools ontwikkeld waarmee je samen met je collega’s op je afdeling of binnen je zorginstelling aan de slag kunt gaan.  Onderdeel van het onderwijspakket is een inspiratiesessie ‘Opleiden in Samen beslissen’ waarin zorgprofessionals aan de hand van praktische voorbeelden ervaren wat er te bereiken en te leren is op gebied van samen beslissen

In deze workshop volg je enkele onderdelen van die inspiratiesessie en leer je tegelijkertijd om zelf aan de hand van opleidingsmateriaal een inspiratiesessie te verzorgen.

Monique Beekman, onderwijskundige Federatie Medisch Specialisten

Verpleegkundigen en verpleegkundige specialisten zijn de disciplines die bij uitstek passen bij Samen Beslissen op basis van hun taken, verantwoordelijkheden en relatie met de patiënt en de naaste. Wat is dan de reden dat verpleegkundigen samen beslissen niet herkennen in hun vak of denken dat ze het al voldoende doen? Kom naar deze workshop indien je geïnteresseerd bent in deze beroepsgroep en materialen en inspiratie zoekt.   

Alice Bakker, Onderwijskundig adviseur, Projectleider Samen Beslissen (Scholing en Opleiding) V&VN en Hanneke van der Wal (verpleegkundig onderzoeker UMCG)

Oudere patiënten hebben vaker meerdere verschillende aandoeningen die elkaar beïnvloeden. Dit voegt extra complexiteit toe aan het proces van samen beslissen. In deze interactieve workshop krijg je handvatten om samen met de oudere patiënt en diens naaste persoonsgericht samen te beslissen. In deze workshop leer je om met de patiënt in gesprek te gaan over datgene wat er het meest toe doet en hoe dit de (behandel)doelen beïnvloedt.

Aan de hand van praktische oefeningen en casuistiek krijg je een hands-on training die direct in de praktijk toepasbaar is."           

Ruth Pel-Littel, lector HAN en onderzoeker bij Vilans Samen Beslissen

Een trainingsvorm die veel potentie heeft is het observeren en feedback geven via opnames. Zorgprofessionals krijgen hierdoor heel gericht nieuwe inzichten  en concrete handvatten om het niveau van toepassing van Samen Beslissen te verhogen. Deze trainingsvorm laat zorgprofessionals zien wat hierin al goed gaat en wat nog beter kan. In deze workshop krijg jeconcrete handvatten over de voorbereiding en uitvoering van deze opleidingsvorm. Tijdens de sessie wordt ook een aantal uitdagingen behandeld. Zoals: Hoe motiveer ik zorgprofessionals om consulten te laten observeren?  Hoe selecteer ik de juiste gesprekken en hoe zorg ik voor zinvolle feedback?

Maaike Schuurman, trainer School voor Samen Beslissen en Ella Visserman, programmamanager School voor Samen Beslissen

Je wil van start met samen beslissen in jouw ziekenhuis of zorginstelling, maar waar begin je? Ter ondersteuning van de implementatie van samen beslissen heeft Santeon een routekaart ontwikkeld. Deze routekaart biedt een gestructureerde aanpak en praktische handvatten om aan de slag te gaan of om na de start verder op te schalen. 

Anne Vogelaar, Projectleider uitkomsttransparantie bij Santeon en Jet Ankersmid

Wanneer genezen geen optie meer is, krijgen patiënten nog vaak een keuze voor een mogelijk levensverlengende behandeling. Denk hierbij aan keuzes over wel of niet nog chemotherapie, radiotherapie, een operatie, of een andere curatieve behandeling. Om een keuze te maken is samen beslissen door patiënten, naasten en zorgprofessionals belangrijk. Zorgprofessionals bieden daarmee ‘passende zorg’, ofwel zorg die past bij de zorgbehoeften en wensen van patiënten en die geen extra lijden geeft. Ook verpleegkundigen zijn belangrijk hierbij: door hun frequente contact met patiënt en familie beschikken zij vaak over relevante informatie, in aanvulling op informatie die een arts heeft. Toch is de rol van verpleegkundigen vaak beperkt. In de workshop gaan we in op de verschillende rollen van zorgprofessionals bij samen beslissen in de palliatieve zorg. Deelnemers maken actief kennis met materialen die de eigen rol in een interprofessionele setting kunnen versterken, en die ze vrij in hun eigen setting kunnen gebruiken. Wil je meer weten over je rol bij beslissingen over mogelijk levensverlengend behandelen? Wil je handvatten krijgen hoe jij met collega’s dit onderwerp kan bespreken en de rol kunt versterken? Kom dan naar de workshop!

Irene Jongerden, senior onderzoeker Amsterdam UMC en Jojanneke van Staveren- Thiessen, onderwijsadviseur palliatieve zorg, VUmc Academie en projectleider binnen het programma O2PZ (Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg)

Samen beslissen is niet meer weg te denken uit de zorg. Dat is voor iedereen duidelijk. Toch zijn er nog genoeg uitdagingen om het in de praktijk ook echt te doen. In deze interactieve sessie met ons panel en vanzelfsprekend ook alle ervaringsdeskundigen in de zaal, gaan we op zoek naar antwoorden. Lever gedurende de middag je vragen al in! Welke uitdagingen en obstakels kom jij tegen in de praktijk? In welke richting willen we dat samen beslissen zich ontwikkelt? Wat is daarvoor nodig?

Paneldiscussie o.l.v. dagvoorzitter Jacqueline de Graaf met medewerking van:

  • Anne Stiggelbout, hoogleraar Medische besliskunde in het LUMC / Erasmus School of Health Policy and Management (EUR);
  • Monique Baas, zorgverlener vanuit patiëntperspectief / VBHC-adviseur/ casemanager Neuro-oncologie LUMC;
  • Frouke Nijhuis, neuroloog-opleider CWZ / onderzoeker samen beslissen;
  • Leonore Biegstraaten, Programma Specialist bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
Cookie-instellingen