Conferentie ‘Uitkomstgerichte zorg, blijvend in beweging’: impressie van deelsessies

Wilmke Boersma 15-12-2022
3111 keer bekeken 0 reacties

In verschillende deelsessies komen onderwerpen als de do's en don'ts van het gebruik van gestandaardiseerde uitkomstensets en leren door zorgprofessionals die uitkomstinformatie gebruiken aan bod. Onderaan dit artikel zijn alle video's van de gestreamde deelsessies terug te vinden.


Dat Mia Reesink nierfunctievervangende therapie nodig had, vond ze enorm confronterend. De keuzehulp doornemen was eerst ook moeilijk. Toch bleek de uitleg hierin uiteindelijk veel duidelijkheid te bieden en kon ze voorbereid het gesprek aan met de specialist.

In de deelsessie vertelt Reesink over hoe ze de keuzehulp thuis op haar gemak kon doornemen en, na de aanvankelijke schrik, de informatie heel bruikbaar was om zelf al na te denken over haar voorkeuren een aanvullende vragen. Haar behandelende internist-nefroloog René van den Dorpel geeft uitleg over hoe het zorgpad nierfalen is ingericht en hoe de keuzehulp nierfalen tot stand is gekomen met uitkomstinformatie die patiënten relevant vinden. Maar ook hoe de keuzehulp patiënten ondersteunt en hoe die nu wordt gebruikt in het consult.

Beter gesprek

De keuzehulp leidt tot een beter gesprek, vinden zowel Van den Dorpel als Reesink. Van den Dorpel: "Patiënten vinden het waardevol dat er zaken aan bod komen waar ze van tevoren niet zelf aan dachten, bijvoorbeeld de impact van een behandeling op werk, dagelijkse reistijd of nachtrust." Reesink: "Ik had me thuis goed verdiept in de keuzes, en kon daardoor echt in gesprek over welke optie het best bij mij past."

 

 

 

 

 

 

 

"Als je een auto of huis koopt, zeg je dan tegen de autoverkoper of makelaar: kies jij maar?" Met die woorden zet ‘veranderaar’ Inge van Kooten-Satter van Santeon deelnemers meteen op het juiste gedachtespoor. "En waarom is het voor zorgverleners heel gewoon om zich bij te scholen in nieuwe behandelingen en richtlijnen, maar niet in gespreksvaardigheden?"

Samen met kinderarts Inge Blokzijl-Boezeman beantwoordt Van Kooten-Satter in een wervelende sessie vragen als: 'waarom samen beslissen je een betere dokter maakt', 'hoe je weet waar je moet beginnen', 'wat coaches en ambassadeurs voor je kunnen doen' en 'hoe je in drie stappen tot succes komt: met doorbouwen, borgen en verbeteren'.

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen